Massages hebben een weldadig effect op lichaam en geest.
Ze vermindert stress, spierklachten en hebben een positief effect op de bloeddruk. 
U voelt zich geestelijk en lichamelijk weer fit.
We hebben ons volledig op het project gestort. Omdat het zo’n veelomvattend project is kunnen we aan verschillende activiteiten deelnemen. Zoals gezegd heeft Pelido tot doel om de levensstandaard van de mensen in de regio te verhogen door hun zelfredzaamheid te vergroten. Zo hebben we afgelopen week verschillende stoves (oventje) gemaakt. Traditioneel koken ze boven een open vuurtje hun eten. Kost veel hout, de rookontwikkeling is slecht voor de gezondheid en kinderen lopen snel brandwonden op. Door kleihoudende aarde, water en gras te mengen krijg je een klei waar mee je een stove kunt bouwen waarop je meerdere pannen kwijt kunt. Door een luchtschacht naar buiten te maken ben je de vervelende rook ook gelijk kwijt. Het mooie is dat wanneer we bij een gezin een stove hebben gebouwd zij hun buren kunnen uitleggen hoe het moet en ze elkaar dus kunnen onderwijzen.

Gisteren was het nieuwjaarsdag. Ook hier is dat een vrije dag. Hoewel we staan te trappelen om verder te gaan met onze projectwerkzaamheden zullen we toch nog wat geduld moeten hebben. Zo wie zo moet je geduld hebben in Afrika. Je wacht de helft van de tijd op bijna alles; de bus, je eten, de buurvrouw…tijd neemt hier een nieuwe vorm en ritme aan. We zijn door Edith en Caphas uitgenodigd om mee te gaan een kerkdienst ter eren van het nieuwe jaar. In eerste instantie vertrekken we om 11.30 uur maar dat wordt later 14.00 omdat de priester verlaat is. Maar zoals gezegd moet je heet met de tijd niet zo nauw nemen en om 15.00 uur vertrekken Edith, Emily (dochter 7 jaar), Ezra (zoon 2 jaar), Connor en ik dan eindelijk met de auto.


Op onze tussenstop in Masaka hebben we overnacht in Bandas . Hier ervaar ik het luxe gevoel van een bed en een warme douche weer. Wanneer we er ’s avonds achter komen dat we een klamboe missen hotsen en botsen we in het duister naar het huis van de eigenaar. We worden hartelijk ontvangen en krijgen elk een bord in de handen geduwd om met het Kerstdiner mee te eten. Ik moet echt alle zeilen bij zetten om vriendelijk af te slaan. De volgende ochtend vertrekken we namelijk al om 6.00 uur en we zijn moe. De vanzelfsprekendheid van een uitnodiging om mee te eten blijft me elke keer weer verbazen als ik in Afrika ben. Soms moeten de mensen echt het eten uit hun mond sparen om gasten van eten te voorzien. Oegandezen zijn zo wie zo heel hartelijk. Ze lachen veel en zijn rijk in hun geluksgevoel. Een heerlijke prachtige, confronterende, lach&traanspiegel is het telkens weer die ik hier voor gehouden krijg.

Eindelijk gaan we dan naar ons project; Pelido. Maar eerst hebben we een lange weg te gaan van Lake Albert naar Masaka. Gelukkig valt er onderweg veel te zien en te beleven. Kindjes van 8 a 10 jaar oud met gele jerrycans vol water op hun hoofd op weg naar huis, aftandse fietsen met bossen brandhout op de bagagedrager die aan weerszijde soms wel een kleine meter uitsteken, paspoppen voor winkeltjes waarvan de heupen extra breed zijn gemaakt (want dat vinden ze supervrouwlijk), verkopers met fruit en halve karkassen die in de zon hangen om door de plaatselijke slager verwerkt te worden. Ook hier kennen ze de verkeerspolitie en delen ze graag een bon of 2 uit om de gemeentekas te spekken. Halverwege worden we door, en dit is echt waar, agent Lachen aangehouden. Ik zweer het je het stond op zijn uniform geborduurd. Wij deden natuurlijk ons uiterste best om niet in lachen uit te barsten. Onze guide moest al zeker niet lachen want die kreeg een bon omdat hij zijn papieren niet in orde had. Stoffig, moe en bezweet komen we dan eindelijk na 13 uur rijden in Kinoni aan bij Caphas en Edith, onze huisvader en moeder voor de komende drie weken.


Op het moment dat je uit het vliegtuig stapt ben je in Afrika. Geen geleidelijke overgang met soft focus beeld. Direct bij aankomst voel je de warm vochtige avondlucht op je huid, hoor je de Engels en Afrikaans dialecten door elkaar, ruik je pittige geuren met een zoete ondertoon maar bovenal wordt je direct bij aankomst geconfronteerd met de Afrikaanse manier van dingen doen.